Plakek haien
artean mugatzen dira hiru egoera-tipogatik:
Bere egitura
simetrikoak erakusten dute dortsalen topografia.
Muga
dibergenteak: erdian
ozeanikoan daude, era etenean eta dortsalen ardatzean zehar hedatzen dira.
Dortsal hauen luzera 65 000 km-ekoa da
Dortsalaren erdialdea rift-harana izena emandako ildo zabala da: bi failaren
edo norabide-faila zonen arteko azaleko bloke gehiagoko depresioak eratutako
elongazioa , mantutik magma igotzen den parean , jarduera bolkaniko motel eta
etengabekoa eragiten du.
Muga
konbergenteak: bi plaka
aurkitzen diren tokian. Bi kasu oso desberdin daude:
Subducción-a: plaketako batek, Lurraren barnerantz, angelu txikia
tolesten du, eta bestearen azpian sartzen da. Muga hobi ozeanikoan edo hobi
abisalan dago eta zanga estuak dira. Bi aldaera daude, subducción-a jasotzen
duen plaken litosferaren naturaren arabera: a) tipo kontinentaleko,
gertatzen den Andes-etako Mendikateari dagokionez, Nazca-ko plakaren subducción-ean
bezala; b) litosfera ozeanikoko, eraikin bolkanikoak arku
uhartetarretan garatzen diren tokian. Hobi ozeanikoak eta markatzen dituzten
mugak lerro-makurrak dira, zabaltasun handikoak, plano inklinatu bateko saila
bezalako, azalarekiko subducción planokoak.
Talka: subducción-ak erraztutako bat-egiteak bi masa kontinentaleko hurbilketa
eragiten duenean sortzen dira. Azkenean bi masek talka egiten dute, eta
subduce-a urgaineratzen den plakako material kontinentalekin talka egitean
orógeno bat sarotzen da, beste plakaren gainean igotzeko joera duena. Horrela
mendikate handiagoak, Himalaia eta Alpeak bezalakoak sortu ziren.
Igurtzi-mugak: transformante-a izeneko faila baten bidezbanatutako bi plakak.
Failek dortsalak interlehortzen dituzte eta ibilbide bihurgunetsua bere barneko
egiturak zuzenak eskatu arren garatzea baimentzen diete. Topografikoki
transformantes-a failak agertzen dira hondo ozeanikoko haran zuzen asimetriko
estu bezala. Parte bat, faila bakoitzaren erdiarena soilik plaken arteko muga
da. Bi muturrak plaka baten barruan botatzen dira.
No hay comentarios:
Publicar un comentario